Løping som kondisjonstrening

Løpetrening er kanskje den aller mest brukte treningsformen for å forbedre kondisjonen. Det kan gjøres på flere måter, som å løpe lengre distanser i et jevnt tempo, kortere distanser med høyt tempo eller som intervaller. Løping gjør deg også raskere, slik som VG forteller om her. I denne artikkelen skal vi se på forskjellige måter å trene løping på. Den er aktuell både for deg som har løping som en av dine sportshobbyer og for deg som tar treningen veldig seriøst.

Langkjøring

Langkjøring vil si å løpe en lengre distanse i et jevnt tempo. Det er både en fin treningsform, samtidig som, hvis den gjøres ute i naturen, er en fin måte å ta seg en tur på. Langkjøringen er ofte lengre enn fem kilometer, men det kan man bestemme selv. Det er avhengig av tidligere treningserfaring og hvor god form man er i, hvor langt treningsturen skal være. En langkjøringsøkt trener den aerobe kondisjonen. Det vil si kondisjonstrening hvor det ikke går fortere enn at kroppen produserer nok oksygen til musklene, og du skal i utgangspunkt ikke bli stiv og få melkesyre av en slik type trening.

Intervaller

Intervaller er en mer intensiv type kondisjonstrening enn langkjøringen. Den består av flere korte arbeidsperioder med høy fart og intensitet. Rent kondisjonsmessig gir nok denne treningsformen raskere bedring i kondisjonen enn andre typer løpetrening. Når du løper intervaller kan du ofte havne i anaerob sone. Det vil si at treningen er så intensiv at du ikke lenger produserer nok oksygen til musklene, som er i hardt arbeid. Da vil du ofte kjenne deg stiv og begynne å produsere melkesyre. Dette er ikke farlig. Geriljatrening er en type intervalltrening som er ekstremt effektiv, og du kan gjøre unna hele treningsøkten på 15 minutter. Arbeidsperiode består av løping i 10-30 sekunder. Denne treningsformen er effektiv for kondisjonen, samtidig som den forbrenner mye kalorier, også etter treningsøkten er ferdig.