Løpetrening om vinteren

Løping er ikke bare en sommeraktivitet, men hvis du skal løpe om vinteren, er det selvsagt et par ting du bør tenke på. Det aller første er klærne. Om vinteren kan det fort bli for kaldt mens musklene ennå er kalde, mens det kan bli for varmt når du har kommet i gang med treningen. Derfor er det smart å kle seg lagvis. Bruk gjerne tre lag, som ull, fleece og deretter en tynn ytterjakke. Da kan du enkelt ta av deg jakken hvis det blir varmt. Men ikke kle deg altfor varmt, for du kommer selvsagt til å bli varm av selve løpingen. Generelt er det bedre å løpe deg varm, selv om du fryser litt i starten.

Husk hodet og hendene

Halsen bør beskyttes med hals eller buff. Skjerf kan til nød brukes, men det kommer til å slenge rundt når du løper. Men halsen bør ikke fryse, for da kan du lett bli forkjølet. Er det kaldt, er det også viktig å beskytte hodet med lue. Er det litt for varmt til å bruke lue, kan du velge et pannebånd. Hansker eller votter er greit å ha for å beskytte fingrene. Disse kan du enkelt ta av deg hvis det blir varmt, og da er det greit at jakken din har en lomme.

Andre ting å tenke på

Akillessenen er ekstra utsatt for skader når det er kaldt, og mange løper i tights som gir lite varme til akillessenen. Bruk gjerne høye sokker i ull som går et stykke oppover leggen. Unngå de lave ankelsokkene. Skoene bør være så store at du får varme ullsokker inn i dem, og hvis det er glatt, kan du kjøpe sko med pigger, eller sette inn ispigger i et par sko du har fra før. Ullundertøy er smart, både nedentil og på overkroppen. Kvinner kan gjerne bruke BH i ull. En boxershorts i ull varmer setemuskulaturen, og transporterer samtidig bort svette. Ull er slett ikke tull når du skal trene om vinteren.

Synlighet og sikkerhet

Den norske vinteren kan være mørk, spesielt hvis du jogger om kvelden eller i dårlig vær. Sørg for å bli sett. Bruk gjerne en jakke med refleks, eller en refleksvest. Du kan aldri ha på for mange reflekser, og hvis du løper midt på dagen, kan det være lurt å bruke en jakke i sterke farger. En hodelykt kan også være smart å ha på om kvelden.

Vær på vakt når du skal krysse en vei. Ikke løp rett ut i trafikken. Mange løper med musikk på øret, og da hører du ikke trafikken. Se deg alltid for når du skal krysse veien, selv om du skal over et gangfelt. Du kan være vanskelig å se når det er mørkt og høye brøytekanter. Enda verre er det hvis det regner eller snør. Husk at bilene trenger lengre bremsestrekning når det er glatt, så ikke sett deg selv og andre i fare ved å være uoppmerksom.

Vinteren kan være en fantastisk tid å jogge, spesielt hvis du kan unngå dårlig luft og svevestøv. Den kalde vinterlufta klarner hodet og tankene, og du kan holde deg i god form selv midt på vinteren. Det har til og med vist seg at trening motvirker vinterdepresjon, så det er ingen grunn til å sitte innendørs på sofaen selv om det er vinter.