La deg motivere av treningens mentale fordeler

Kanskje er du av den sportslige typen som driver med for eksempel orientering eller friidrett, og dermed klarer selv å holde motivasjonen til å jogge og løpe jevnt og trutt. Er du på den annen side blant de som sliter med å komme seg opp av sofaen, få fingeren og ut og få på deg joggeskoene, trenger du kanskje en annen måte å motivere deg på.

I så fall kan det være lurt å ha løpetreningens mentale fordeler i bakhodet. Vi vet alle at løping er bra for kroppen, men mange forsømmer det mentale aspektet ved trening. Hjernen vil også at du trener, og belønner deg med å skille ut endorfiner som gir deg følelsen av velbehag. Løping motvirker depresjoner og andre negative mentale sinnstilstander, og bare 10 minutter med daglig løping kan føre til at du merker forskjell.

Gjør løpingen til en vane

Når du blir oppmerksom på hva treningen gir deg av mental boost, kan dette hjelpe deg med å bli avhengig av trening – fordi du lengter etter det «kicket» du nå har blitt mer oppmerksom på at løpingen gir deg. Avhengighet blir vanligvis sett på som noe negativt, men å være avhengig av løpetrening er sunt – så lenge du ikke overtrener og belaster kroppen for mye. Du har sikkert lagt merke til at du sover bedre etter trening. Når søvnkvaliteten er god, minskes stressnivået – noe som gir deg bedre humør.

Det forskes en del på treningens påvirkning på det mentale landskap, og enkelte eksperter har ymtet frampå og hevdet at blant annet løping påvirker hippocampus i hjernen. Dette området er mindre i volum hos mennesker med psykiske og kognitive lidelser, som for eksempel depresjon, schizofreni, bipolar lidelse, demens og kognitive hemninger. Folk med slike plager kan ifølge forskerne bruke 10 minutter av dagen til løping for å oppnå en kortvarig positiv effekt på hippocampus, og etter 12 uker vil effekten blir varig.